For at kroppen skal være i stand til at overleve har den brug for energi. Kroppens foretrukne energikilde er kulhydrater, hvilket er derfor man ser cykelrytter med energibarer og energi drikke, for at de kan præstere optimalt. Der er dog forskel på hvilket slags kulhydrater man kan indtage. Sagt simpelt har vi de langsomme kulhydrater og de hurtige kulhydrater. Som du nok har gættet, er de langsomme kulhydrater langsommere for kroppen at optage, og ville herved give energi over for en længere periode. Hvorimod hurtige kulhydrater er hurtigere at optage og ville give mere energi her og nu. Om kulhydrater er hurtige eller langsomme, kan man finde ud af at kigge på deres glykæmisk indeks værdi. Dette kan findes ved en hurtig google søgning. Nedenstående er der et par eksempler på hurtige og langsomme kulhydrater.

  • Hurtige kulhydrater: Banan, Vindruer, kogte gulerødder, hvid pasta, hvide ris, kogte kartofler
  • Langsomme kulhydrater: Fuldkornspasta, Brune ris, Æble, Pære, Rå gulerødder

Som du nok har lagt mærke til er gulerødder nævnt i både hurtige og langsomme kulhydrater. Dette skyldes at ved at koge gulerødderne bliver de nemmere for kroppen at optage, og hermed bliver de til hurtige kulhydrater. Dette sker ikke kun ved gulerødder, men ved kogning ved alle slags grøntsager.

Blodsukker:

Ved at spise mange af de hurtige kulhydrater på en gang risikere man at ens blodsukker stiger gevaldigt. Dette gør at man for et øjeblik med masser af energi og fokus, som herved er efterfulgt af et sukker chok, hvor man herved ”Crasher”. Derfor man typisk for denne træthedsfornemmelse efter at have været på fast food restaurant, da det oftest er pakket med hurtige kulhydrater.

Fitness og hårdt fysisk træning:

Når det gælder træning i daglig dagene er det vigtigt at vide hvilket slags kulhydrater man skal gå efter på de forskellige tidspunkter. At tage hurtige kulhydrater 2 timer inden træningen er en rigtig dårlig ide, da man ender med at kroppen har optaget dem inden og pga. det stigende blodsukker, ville du komme til at føle dig træt og umotiveret. Derfor er det bedre at indtage de hurtige kulhydrater under træningen, hvor man har brug for dem.
Et godt råd ville være at spise et mellemstort måltid 2 timer inden ens træning, som indeholder langsomt optagelige kulhydrater. Dette kan blandt andet være Havregryn, Rugbrød, brune ris osv. hvilket gør at kroppen hele tiden har en god strøm af kulhydrater som kan bruges. Under træningen vil det være godt at indtage sine hurtige kulhydrater, for at få ekstra energi og øget insulin, der hjælper med muskelopbygning.
En god kilde til at få sine hurtige kulhydrater kunne være en energigel eller en energidrik. Hvis du ikke har tid til at få et måltid ind inden træning, er det en god ide at have nogle snacks med langsomt optagelig kulhydrater, du kan spise inden træning. Her kan du fx spise en god energibar for at træningen bliver optimal.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.